Informații generale privind implementarea SDL Râmnicu Sărat
Strategia de Dezvoltare locală a municipiului Râmnicu Sărat prezintă caracteristicile localității, o analiză amplă a resurselor și oportunităților municipiului evidentiind astfel cadrul în care se va realiza progresul în următorii ani în vederea îmbunătățirii calității vieții locuitorilor. Elaborarea strategiei de dezvoltare locală reprezintă unul dintre cei mai importanți pași în procesul de dezvoltare locală, deoarece o astfel de strategie are ca scop stabilirea unor priorități pe termen mediu și lung spre care se orientează efortul de dezvoltare al comunității locale în viitor.
Luând în calcul contextul european favorabil diminuării disparităților de dezvoltare socială și economică existente între România și statele membre ale Uniunii Europene prin finanțarea zonelor mai puțin dezvoltate, strategia de dezvoltare locală poate genera resurse prin elementele sale noi în domeniul operational, managerial sau financiar. Fondurile europene nerambursabile sunt un real sprijin pentru dezvoltarea comunităților locale, dar pentru a le obține sunt necesare proiecte care acționează și furnizează rezultate, proiecte ce nu risipesc resurse ci care vor fi direcționate către investiții ce pot stimula creșterea economică.
Strategia de dezvoltare locală asigură ierarhizarea investițiilor, pentru a obține un impact maxim și o valoare adaugată maximă din obiectivele pe care le propune comunității locale.
Asociația Gal Sus Râmnicul va publica o Procedură de evaluare si selecție cât și un Ghid pentru implementarea măsurilor de intervențiilor din SDL:
Intervenția 1: Implementarea unui program de transport școlar care să faciliteze accesul copiilor la unitățile de învățământ, în special în zonele unde lipsa mijloacelor de transport este o barieră majoră. – conform 1.3 PIDS.
Intervenția 2: Modernizarea infrastructuri educaționale si amenajarea de spații educaționale în aer liber, infrastructură sportivă conexă infrastructurii preșcolare/școlare, etc.
Intervenția 3: Modernizarea/construirea unui centru de zi pentru persoanele vârstnice/ defavorizate/cu handicap.
Intervenția 4: Construire / Modernizare locuințe sociale.
Intervenția 5: Implementarea de programe de ocupare pentru a spori calificările persoanelor neangajate.
Intervenția 6: Sprijin pentru persoanele vulnerabile in special copii si persoane vârstnice cu precădere din etnie roma.