
GAL Sus Râmnicul: Sprijin pentru o dezvoltare sustenabilă și echilibrată a Municipiului Râmnicu Sărat
SMIS 321198
Asociaţia Grupul de Acţiune Locală SUS Râmnicul implementează la Râmnicu Sărat, începând cu data de Asociaţia Grupul de Acțiune Locală SUS Râmnicul implementează la Râmnicu Sărat, începând cu data de 01 Octombrie 2024, proiectul “Sprijin pentru o dezvoltare sustenabilă și echilibrată a Municipiului Râmnicu Sărat” Cod SMIS 321198, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027; Axa prioritară P01: “Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității”; Obiectiv specific: ESO4.11_Lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientate către persoane, inclusiv asistență medicală; Modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială, acordând o atenție deosebită copiilor și grupurilor defavorizate; Îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, precum și a eficacității și rezilienței sistemelor de sănătate și a serviciilor de îngrijire pe termen lung”; Contract de finanțare: Nr. 9042_OIR SE_16.09.2024.
Scopul prezentului proiect este de a contribui la consolidarea capacității actorilor locali de a dezvolta și implementa operațiuni în cadrul Strategiilor de Dezvoltare Locală, având ca scop facilitarea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile, conform obiectivului specific al programului ESO4.11. Prin implementarea sa proiectul va susține realizarea obiectivelor SDL şi va contribui la dezvoltarea atât ca infrastructură cât şi din punct de vedere social a municipiului Râmnicu Sărat. Proiectul contribuie prin inițiativele sale la realizarea Obiectivului specific ESO4.11 care vizează lărgirea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și la prețuri accesibile inclusiv servicii care promovează accesul la locuințe și îngrijire orientate către persoane, inclusiv asistență medicală.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- OS1 – Consolidarea capacității actorilor locali: Organizarea a cel puțin 3 sesiuni publice de sprijin și îndrumare / consultare pentru membrii comunității, cu participarea a minim 5 organizații locale. Dezvoltarea și distribuirea materialelor informative și ghiduri practice privind elaborarea și implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală.
- OS2 – Elaborarea procedurilor și criteriilor de selecție: Dezvoltarea și adoptarea unei proceduri de selecție transparentă, care să includă criterii nediscriminatorii și obiective. Organizarea întâlnirilor de lucru cu reprezentanții comunității pentru consultare și validare a procedurilor și criteriilor elaborate.;
- OS3 – Pregătirea și publicarea cererilor de propuneri: Redactarea și publicarea a apelurilor de proiecte, cu termene și criterii clare de eligibilitate și evaluare. Organizarea sesiunilor de informare și asistență tehnică pentru potențialii aplicanți, cu participarea organizațiilor interesate.;
- OS4 – Selectarea operațiunilor și stabilirea cuantumului sprijinului: Evaluarea propunerilor de proiecte depuse în cadrul apelurilor. Stabilirea cuantumului de sprijin financiar pentru proiectele selectate, în conformitate cu bugetul alocat proiectului.
- OS5 – Monitorizarea și evaluarea implementării: Implementarea unui sistem de monitorizare a progresului pentru proiectele selectate. Realizarea evaluărilor intermediare și evaluării finale a impactului proiectului asupra comunității și asupra atingerii obiectivelor Strategiei Naționale privind incluziunea socială și reducerea sărăciei.
Rezultatele așteptate ale proiectului sunt:
- R1 – 1/2/3 cursuri cu durată totală de 180h organizat, autorizat ANC / 90% din personalul GAL participant la programele de formare organizate / metodologii și proceduri de lucru /chestionare feedback: 80% dintre participanți vor evalua pozitiv calitatea și utilitatea programelor de formare oferite / 1 vizită schimb de experiență organizată/5 parteneriate strategice cu actori relevanți și organizații similare din țară și/sau străinătate. Acest rezultat este aferent A 1.1. si contribuie la realizarea obiectivului general și obiectivului specific OS 1, obiectivul specific ”ESO.4.11” – PIDS si atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
- R2 – minim 3 sesiuni publice de sprijin și îndrumare / minim 5 organizații, entități publice sau private participante/metodologii și proceduri specifice. Acest rezultat este aferent A 2.1. si contribuie la realizarea obiectivului general și obiectivului specific OS 1, obiectivul specific ”ESO.4.11” – PIDS si atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
- R3 – sesiuni de informare beneficiari / metodologii și proceduri specific / echipamente IT achiziționate. Acest rezultat este aferent A 3.1. si contribuie la realizarea obiectivului general și obiectivului specific OS 3, obiectivul specific ”ESO.4.11” – PIDS si atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
- R4 – metodologii și proceduri elaborate / ghiduri în consultare /ghiduri transmise spre avizare / lansare apeluri de proiecte /proiecte depuse / proiecte selectate la nivelul GAL. Acest rezultat este aferent A 4.1. si contribuie la realizarea obiectivului general și obiectivului specific OS 2 si OS 4, obiectivul specific ”ESO.4.11” – PIDS si atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
- R5 – rapoarte periodice de monitorizare / rapoarte de evaluare a implementării SDL. Acest rezultat este aferent A 5.1 si contribuie la realizarea obiectivului general și obiectivului specific OS 5, obiectivul specific ”ESO.4.11” – PIDS si atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
- R6.1 – proiect implementat si finalizat. Acest rezultat este aferent A 6.1. si contribuie la realizarea obiectivelor OS 1-5 și atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
- R6.2 – materiale de informare si publicitate realizate. Acest rezultat este aferent A 6.2 si contribuie la realizarea obiectivelor OS 1-5, obiectivul specific ”ESO.4.11” – PIDS si atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
- R6.3 – cheltuieli indirecte cf art. 54 litera b RUE 2021 /1060. Acest rezultat este aferent A 6.3. si contribuie la realizarea obiectivului general și obiectivului specific OS 1 – 5, obiectivul specific ”ESO.4.11” – PIDS si atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
- R7 – activități precontractuale directe si indirecte funcționare GAL. Acest rezultat este aferent A 7.1. / 7.2 / 7.3 / 7.4 / 7.5 si contribuie la realizarea obiectivelor OS 1-5 si atingerea indicatorului 6S49 / EEC018.
Valoarea totală a proiectului este de 4.173.372,00lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE 3.964.703,40 lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 208.668,60 lei.
Data începerii proiectului “Sprijin pentru o dezvoltare sustenabilă și echilibrată a Municipiului Râmnicu Sărat” Cod SMIS 321198 este 01 Octombrie 2024 şi data finalizării acestuia este 31 Mai 2028..
„Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027